Digitális könyvtár

 Az OTP Fáy András Alapítvány, az OK Projekt és az OK Oktatási Központok

 

Az OTP Fáy András Alapítvány

 

A 27 éves szakmai múlttal rendelkező OTP Fáy András Alapítvány az „Esélyt a Jövő generációjának!” mottó jegyében folytatja tevékenységét, amelynek középpontjában az általános és középiskolás diákok és tanárok pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteinek bővítése, valamint a tudatos életpálya- és karriertervezés állnak. 2018-tól mindez kiegészül a felnőtteket, felelős szülőket megszólító pénzügyi kultúrafejlesztő programokkal.

 

Az Alapítvány finanszírozója az OTP Bank, azonban a támogatói döntések meghozatalában, a kuratóriumi munkában független szaktekintélyek, rangos közéleti szereplők vettek és vesznek részt.

 

Az eddig elért szakmai sikerei leginkább két dolgon alapultak: az Alapítvány tevékenysége egyrészt illeszkedik a kor társadalmi elvárásaihoz, másrészt folyamatosan igazodik a különböző trendekhez. Mindemellett az OTP Fáy András Alapítvány ingyenes pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási és életvezetési (karrier) edukációs programjai összhangban vannak az oktatási kormányzat általános és középiskolásokat célzó ez irányú terveivel.

 

Az alapítványi tréningeken mára évente mintegy 20-25.000 diák képzése valósul meg, mindeddig több mint 100.000 diák vett részt a képzéseken. Az oktatási tevékenység (tréningek) mellett az Alapítvány nyári táborokat, vetélkedőket szervez, folyamatosan megjelenik, kitelepül különböző szakmai és szabadidős rendezvényeken, oktatási eseményeken pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukációs tartalmakkal, amelyeken eddig további több 100.000 érdeklődőt ért el, szólított meg. 2018-tól felnőtt generációk számára is biztosít – jövőtudatosságot növelő – tréningmodulokat.

 

Az OTP Fáy András Alapítvány sikereit jól mutatja, hogy 2017-ben és 2019-ben finn oktatás-szakmai szakértők (KOKOA) világszínvonalúnak minősítették a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukációs programját, különböző oktatási megoldásait, míg 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztéiumának minisztere az Alapítvány munkáját díjazta elismerésével, a Kármán Tódor-díjjal a magyarországi oktatás érdekében végzett magas színvonalú támogatásáért, kiemelkedő tevékenységéért.

 

2018-tól új szakmai elemként jelent meg a Közösen a Jövő Munkahelyeiért Alapítvány vállalt szakmai feladatainak továbbvitele és azok beépítése az OTP Fáy András Alapítvány tevékenységébe.

 

 

Az OK Projekt és az OK Oktatási Központok

 

2012 novemberében a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukáció és a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító program indult az OTP Fáy András Alapítvány irányításával: a Benczúr utcában európai uniós forrás felhasználásával, a térségben egyedülálló módon megkezdte működését az OK Oktatási Központ (a projekt során hivatalos elnevezése a következő volt: Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja), amelyre mára egy teljes edukációs program épül OK Projekt néven.

 

Az oktatóközpont a legmodernebb audiovizuális eszközökkel ellátott tantermeiben fogadja és oktatja az ország különböző pontjairól érkező diákokat és pedagógusokat, illetve az Alapítvány korábbi tevékenységét megtartva új eszközrendszerrel támogatott, iskolákba utazó oktatói hálózatot is üzemeltet.

 

2014 tavaszától Nyíregyházán és környékén is önálló trénercsapat látogatja az érdeklődő osztályokat, 2016 májusától a város központjában megnyílt a – a budapesti intézményhez hasonló, a legmodernebb technikával felszerelt, inspiratív környezetet biztosító – nyíregyházi OK Oktatási Központ is. Budapesti és nyíregyházi mintára 2017-ben Bukarestben, 2018-ban pedig Nagyszombaton nyitotta meg kapuit egy-egy OK Center, amely jól tükrözi a program nemzetközi lehetőségeit és sikereit.

 

A képzések során az alapítványi trénercsapat a saját fejlesztésű pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatási anyagait használja fel oly módon, hogy a tréningszerű elemeket tartalmazó modulok – módszertanukat tekintve – eleget tegyenek a „szórakoztatva tanítást” előtérbe helyező és inspiratív pedagógiai elvárásoknak.

 

Az OK Projekthez tartozó különböző, a diákokat, tanárokat és 2018-tól felnőtteket, felelős szülőket egyaránt megszólító sikeres programjaival az Alapítvány lehetővé teszi, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése és a karriertudatosság tervezett folyamattá váljon.

 

oktatas